Wednesday, October 7, 2015

First Prefix RM5 dan Rm1 Siri Ke-12

Bersawang... Bersawang.. Kali terakhir artikel ditulis di dalam blog ini ialah Julai 2013. Bermakna, dah lebih 2 tahun aku berhenti menulis di alam maya ni. Hari ni aku sambung semula perkongsian hobi, tapi tidak bercerita tentang motor. Hal motosikal retro aku simpan dulu, cerita kemudian. Ini berkisar tentang koleksi matawang yang berada di dalam simpanan ataupun perihal numismatik. Bertahun-tahun juga menyimpan dan mengumpul secara suka-suka. Asalkan ia matawang lama dan dikira 'rare', aku simpan. Tetapi akhir-akhir ini, popular di kalangan para peminat numismatik ( atau mungkin aku sahaja yang baru tersedar) tentang minat mengutamakan prefix number sama ada first prefix, last prefix, replacement, low number, binary, trinary dan sebagainya. Ramai yang mengumpul note dengan prefix sebegini kerana ada collector yang sanggup membayar lebih tinggi dari nilai muka (FV) untuk mendapatkannya. Bagi aku yang baru sahaja belajar ini, perlahan-perlahan kayuh katanya.

Sebagai langkah pertama, aku mulakan dengan mencari First Prefix. Tak susah sangat, cuma check baki wang setiap kali berbelanja.. hehe. Hasilnya, hari ini aku peroleh 2 keping First Prefix iaitu RM1 dan Rm5 dari siri ke-12.


 RM5 matawang Malaysia Siri Ke-12
First Prefix AA3373591
Gabenor Zeti Akhtar Aziz

RM1 Matawang Malaysia Siri Ke-12
First Prefix AA6595261
Gabenor Zeti Akhtar Aziz


Kondisi tidaklah terlalu cantik, boleh dikategorikan sebagai VF lah mengikut pengamatan mata. Lepas ini boleh masuk dalam album. Cau cin cau.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...