Thursday, November 11, 2010

Honda Raider JBF9444

huii..baeklahh, kali ni aku cme nk cerita pasal salah satu moto retro aku jek...(satu je tau,yang lain-lain esok2 lah aku cte plk)...so,topik hangat pada kali ini ialah sebuah jentera keluaran Honda iaitu honda raider..ho0oyeaaa2..hahaha

kenape moto ni??sebab inilah moto 2 lejang retro pertama yg aku beli dan masih guna sampai ke hari ni..pendek kata memang gua sayang giler r kt menatang nih!!
mari kita lihat dulu butiran-butiran jentera nih...let's go!


(nombor plet tu saje je aku letak,edit! hehe)


nama: Raider HX135
nama bapa: Honda
nombor kad pengenalan: JBF 9444
tarikh lahir: 1985
keupayaan enjin: 135cc
jenis enjin: 2 lejang
transaksi gear: 5 gear
warna kulit: putih(dalam surat beranak)->kuning(masa mula2 beli)->hitam(sekarang)
tarikh berkahwin: Mei 2008
nilai hantaran : rm1250 (deposit rm250 sebab nk amik ati owner lama..hehe)
bilangan kebuk: 1 sahaja.

tulah serba sedikit yg bole aku kongsi (kalau ade yg musykil,sila komen,nnti aku jawab)
Entah mcmne sebenarnya aku boleh terjebak sehinggakan obses dengan jentera2 retro nih. Secara tak sengaja berborak-borak dengan member sekampung tentang hala tuju dunia permotoran kteorang nih dan timbul lahh idea untuk mencari honda raider..sebab ketika itu kami semua masih lagi bermain moto 'klasik' disamping aktif dengan moto2 kapcai..hehehe

start dari tu la aku mula mencari model honda raider nih(sbb msetu tk ramai pn orang pakai moto nih,kire hampir pupus la).Setiap petang aku dan sorang lagi member aku round2 kt kawasan sekitar muar untuk cari bende yang diidam-idamkan nih.Cari punye cari akhirnya dapatlah moto nih kat kawasan Parit Simen Semerah. Owner moto nih seorang brader peniaga pisang salai. Setelah berbincang dan aktiviti tawar menawar, maka jentera tersebut ditalakkan dan kawen lahh dengan aku..ketika itu tuhan sahajalah yg tau mcmne gumbiranya hatiku ini..hahaha

gambar di atas ni masa aku baru amik moto nih daripada tangan owner asal. benti tepi jalan jap amik gamba buat kenangan..hehe... anda bole lihat mcmne kondisi moto tersebut..(not bad huh?hehe)... ya disitu saye berpakaian selekeh sbb bru balik keje..rentung!!
Selepas selesai proses tukar hak milik dan idupkan roadtax, aku pn mulalahh 'renovate' menatang nih..
ni pic mase moto nih aku dah pasang fairing n tampal stripe(stiker)


ni masa ride ke melaka tahun 2008 (first time join konvoi moto retro)

time nih dah pasang sportrim..nmpk kacak sikit lahh..hehe

let's ride!!

yang gamba tahun 2009..sportrim dah warna merah,dah pakai fairing original raider 5speed

gamba honda raider bersama TZR aku..spotrim dah lain sikit..

ni gamba motor 2010 masa raye yg lepas (sila abaikan muke penunggang tersebut!)


haaa..ni lah gamba terbaru JBF9444~!!!

okeyhhh,mcmtu la lebih kurang perkembangan salah satu  motor retro kepunyaan aku nih..aku memang saje letak gamba byk2..kalau aku tulis panjang2 pn bukannye korang rajin bace..hehehehe..

oklah,sampai sini jelah aku cite,lain kali aku cite pasal jentera retro aku yang lain pulak k..;))








2 comments:

  1. trbaik bro...good job...dtang kuala kangsar roger2 k...

    ReplyDelete
  2. insyallh...satu hari nnti akan ke sne..=)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...