Thursday, November 24, 2011

Trip to Indonesia

Haiii...
ketika aku menulis entri ni, aku masih lagi berada di Solo, Jawa Tengah, Indonesia.
malam ni adalah malam terakhir aku di sini.. Esok tenghari aku aku berlepas pulang ke Malaysia.
seminggu aku berada di negara 'paling ramai orang Islam' ini, banyak giler benda-benda baru yang aku jumpa, aku alami dan aku rasa..

Perjalanan di Solo, Semarang, Demak dan Jogyakarta memang menarik. Baru aku tahu macamana keadaan di negara ini. Ada banyak pemandangan yang cantik. Sebab ada banyak gunung ganang, sawah padi dan macam2 aktiviti ekonomi. Kunjungan ke Universiti Diponegoro dan Universiti Muhammadiyah Solo juga sangat menarik.  Suasana pembelajaran di sana berbeza dgn universiti kami (UTHM). Pelajar2 dengan selamba je study ramai2 di kaki lima..sangat unik.. cuma aku hairan bila lihat mereka tanpa takut2 merokok di dalam kawasan universiti. Apa pun, semangat belajar mereka sgt mengagumkan sebab mereka boleh belajar dlm keadaan kekurangan kemudahan. (kalau kat Malaysia, mahasiswa dah mengadu macam2 agknye..termasuk aku..haha).

TETAPI, ekonomi di sini tidak sama dengan Malaysia. Masih terlalu ramai orang-orang yg hidup miskin, mengemis dan kurang pelajaran. Di mana-mana, kita boleh melihat banyak rumah-rumah yang kelihatan daif dan serba kekurangan jika nak dibandingkan dengan rumah-rumah di Malaysia. Dalam erti kata lain, "yang kaya semakin kaya, yang miskin tetap miskin"..Sumber ekonomi dari sumber pertanian dan tenaga buruh masih banyak. Walaubagaimanapun, suasana seperti itu sangat menarik. Seakan-akan aku berada di Malaysia pada era 80-an...klasik...hehehe.

Okehhh, dari segi elemen 'retro', aku boleh nampak banyak motosikal retro di atas jalan raya. Secara keseluruhannya, motosikal adalah pengangkutan utama di Indonesia. Sangat banyak motor di atas jalanraya (sampai nak melintas jalan pun susah..huhu). Dan motosikal retro yang paling banyak aku jumpe ialah 'Honda Hawk 145cc" (dikenali sebagai Honda GL Pro145cc di Indonesia).

*Honda GL Pro145cc (picture snapped at Plaza Hotel, Semarang, Jawa Tengah, Indonesia)


Seriously, sangat banyak.Kalau duduk kat tepi jalan, setiap selang 5 minit mesti akan nampak motor model ni lalu depan mata. macam2 corak dan 'pattern' modifikasi yang aku jumpa. Teruja jugak aku dibuatnya..hehehehe..Satu lagi ialah Yamaha RXking.. macam tak 'rare' dah kt sini..sebab banyak giler orang pakai..hehe..

Dah lah,sampai sini jelah aku cerita. sebenarnya ada banyak lagi yang aku belum cerita. Tapi aku dah tak larat lahh. Mata sudah mengantuk meyhhhh...T.T
Ada masa nanti aku cerita lagi ok. bye-bye.. nite =)

**nnti lepas aku balik Malaysia, aku update picture2 dan cerita lagi k..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...